Sigarayı Bırakabilirsiniz!
01 Ekim 2019

sigara günü.png
Sigarayı Bırakabilirsiniz!

Başhekimimiz Uzm.Dr. M.Ömür GÜNGÖR 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili bir açıklama yaptı;Sigara bağımlılığı olanların birçoğu istedikleri zaman kendi iradeleri ile bu bağımlılıktan kurtulabileceklerini düşünüyor. “Bu işi önce kafamda bitirmeliyim” diyenler zaman zaman sigara içmeden yaşayabilseler de, ne yazık ki sadece yüzde 1’i kendi iradesi ile sigaradan tamamen kurtulabiliyor. Sigarayı bırakmak için en yakın sağlık  kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

Akciğer yenilenir, yeter ki sigarayı bırakın
Akciğerlerde hastalık (KOAH, amfizem) başladıktan sonra, tedavi mümkün olmuyor. İyi haber ise sigarayı bırakınca her şey yeniden başlıyor. İlk 48 saatte kan karbonmonoksitten arınıp tertemiz oluyor. Üç ay içinde akciğer kendini yeniliyor, bir sene sonra ise kalp krizi geçirme riski, hiç sigara içmeyenlerle eşit duruma geliyor.”

Sigarayla kavga etmeyin
Sigara her zaman bırakılabilir. Daha önce birkaç kez başarısız denemeler yapmış olmak bundan sonra sigaranın bırakılamayacağı anlamına gelmiyor. Hatta daha önce deneme yapmış olmak beynin sigarayı bırakma mekanizmasının kendini korumasını sağladığı için daha iyi sonuç veriyor. Kişi sigarayı bırakmak için kendi isteği ile medikal tedaviye başvurursa, madde bağımlılığı ya da şizofreni gibi psikiyatrik hastalıkları yoksa yüzde 95 oranında başarılı olunuyor.

Medikal tedavinin mekanizması nasıl işliyor?
Sigara, birdenbire bırakıldığında ağız kuruluğu, bağırsak hareketlerinde bozulma, aşırı huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkıyor ve bunlara dayanamayan kişi tekrar sigara içmeye başlıyor. Sigarayı bırakan kişinin olumsuz etkileri yaşamaması için vücudundaki nikotin eksiği dışarıdan nikotin verilerek kapatılabiliyor. Böylece sigara içme arzusu hafifliyor. Bazı hastalarda ise nikotinin beyindeki mekanizmasının yerine geçecek ilaçlar kullanılabiliyor. Beyinde nikotinin etkilediği merkezi etkileyen bu ilaçlar sayesinde, vücut nikotinin verdiği rahatlamayı yaşıyor. Eğer hasta, sigara içme isteğinin azalmasını fırsat bilerek sigara alışkanlığını kontrol altına alabilirse bir müddet sonra sigaraya hiç ihtiyaç duymadan ayakta kalabiliyor. Vücut kendi nikotinini üretmeye başladıkça ilaç dozu da yavaş yavaş azaltılıyor. Bu amaçla kullanılan birkaç çeşit ilaç bulunuyor ve kime hangi ilacın verileceğine, ilacın dışarıdan nikotin verilerek desteklenmesine gerek olup olmadığına hastanın sigara içme alışkanlığına ve varsa diğer hastalıklarına göre karar veriliyor. İlaç kullanırken düzenli kontrol önemli. İlaç kullanımının 6-8 hafta, bazen daha uzun sürebildiğini, bu süreçte hastanın medikal takip altında tutulduğunu belirterek, “Takiplerde ilaçların kişiye olan biyolojik etkileri takip ediliyor. Hastaya sağlığının nasıl düzeldiğinin tıbbi olarak gösterilmesi motivasyon açısından yararlı oluyor. Hasta kalp ve akciğer hastalıkları ile ilgili de tedavi olduğunu fark edince korkuları azalıyor” diyor. Kendilerini daha önce sigara ile ödüllendirenler, bu ödül mekanizmasını sigarasız hayatlarında da uygulamalı. Bunun için yeni alışkanlıklar edinmek, alışveriş yapmak, etkinliklere katılmak, yeni kitaplar okumak, hatta her gün eve gidilen yolu değiştirmek gibi değişiklikler öneriliyor. Sigarayı bırakmak özellikle kadınlar için haklı olarak kilo almakla aynı anlamı taşıyor; çünkü o güne kadar nikotin ile denge içinde olan insülin seviyeleri birden bozuluyor. Bunun sonucunda kişinin yemek yeme ihtiyacı artıyor. Bu nedenle medikal tedavinin diyetisyen kontrolünü de kapsaması önem taşıyor. Kilo alımında ilk sekiz haftaya çok dikkat etmek gerekiyor. Bu süreçte davranış terapileri de sigara bırakmak isteyen hastaya büyük destek sağlıyor.